неделя, 23 юли 2017 г.

Olympijský viacboj: pre aké športy majú deti najväčšie predpoklady?

Ak sa v škole zapojí do Sazka Olympijského viacboja, môžu na konci školského roka získať analýzu športových predpokladov, ktorá im odporučí vhodné športy i kluby v okolí.

Registrácia do druhého ročníka projektu odštartovala 15. septembra na www.ceskosportuje.cz/sazkaolympijskyviceboj. V minulom školskom roku sa prihlásilo 1 384 škôl a 150 tisíc detí získalo športové vysvedčenie.

"Každé dieťa je iné.Keď sa vopred otipuje, aký šport by mu mohol ísť, a ešte mu k tomu dáme návod, kde ho nájde, je to veľká pomoc, "hovorí dvojnásobný olympijský víťaz Martin Doktor, športový riaditeľ Slovenského olympijského výboru, ktorý projekt spoločne so Sazkou organizuje.

Šp ortové vysvedčenie v dvoch verziách

Na športovom vysvedčenie deti vďaka splnenie ôsmich jednoduchých disciplín a metodike spoločnosti SportAnalytik zistí, ako sú na tom v porovnaní so svojimi rovesníkmi, ktorému olympionikov sú podobní svojim pohybovým typom, aké športy sú pre nich najvhodnejšie.

Prostredníctvom prepojenia na web www.sportvokoli.cz, teda na databázu viac ako 14 tisíc klubov z celej republiky, sa dozvedia, kde sa môžu rôznym športom venovať.

"Športové vysvedčenie nadchlo nielen nás, ale aj deti a rodičia.Myslím, že je to cesta k tomu, aby sa deti o šport viac zaujímali, "usudzuje Anna Pavlová, garantka projektu zo základnej školy Zruč-Senec. Renata Šimková z Polešovice dodáva: "Deti prežívajú športové vysvedčenia oveľa viac ako skutočné."

Pre školákov, ktorí sa do projektu zapojili už v uplynulom školskom roku, bude pri splnení všetkých disciplín nachystané športové vysvedčenie s analýzou ich zlepšenie as odporúčaním na tréning.

"Už v prvom ročníku Sazka Olympijského viacboja s nami športovali státisíce detí. Vďaka portálu Sport v okolí vieme deťom ukázať cestu priamo do športových klubov, kde môžu začať športovať aktívne a pravidelne.Aj preto verím, že sa do projektu pripoja ďalšie školy z celej Českej republiky, "uviedol Robert Chvátal, generálny riaditeľ Sazky.

o celkovej ceny hrajú aj školy zapojené do oVOV

Pre školy je pripravená aj súťaž o športové vybavenie v celkovej hodnote 500 tisíc korún, o ktoré môžu bojovať aj školy zapojené do Odznaku Všestrannosti Olympijských víťazov (OVOV), ktorý založili olympijskí víťazi v desaťboji Robert Změlík a Roman Šebrle.

OVOV je súčasťou projektu Sazka Olympijský viacboj a ponúka talentova ným mladým športovcom šancu postúpiť až do republikového finále a zažiť jeho neopakovateľnú atmosféru.Do oboch častí projektu sa však môžu zapojiť všetky deti a základnej školy alebo osemročné gymnáziá so zodpovedajúcimi ročníkmi. Cieľom je prebudiť vo školáci túžbu športovať, ktorá vädne.

"Počet detí, ktoré vlani uviedli aspoň 60 minút pravidelnej pohybovej aktivity denne, čo je odporúčanie stanovené Svetovou zdravotníckou organizáciou, sa naprieč vekovými kategóriami pohybuje v rozmedzí od 28 percent u chlapcov v piatych triedach do 13 percent u dievčat v deviatych triedach. Dievčatá sú výrazne menej aktívne ako chlapci, a to vo všetkých vekových kategóriách.Pohybová aktivita zároveň klesá s vekom, "uviedol Michal Kalman z Univerzity Palackého v Olomouci, ktorý má v Česku na starosti výskumný projekt HBSC (Health Behaviour in School-aged Children).

Ku športovanie budú deti znova motivovať tiež olympionici, s ktorými sa školáci budú môcť stretnúť v rámci Tréningov s olympionikmi alebo pri akciách OVOV.Popri existujúcich ambasádorov, medzi ktoré patrí olympijskí medailisti Vavřinec Hradilek, Mirka Knápková, Veronika Vítková, krasokorčuliarsky európsky šampión Tomáš Verner, úspešný vodný slalomár Jiří Prskavec, atlétka Denisa rôsolová či plážová volejbalistky Kristína Kolocová, sa pridali aj olympijský víťaz v modernom päťboji David Svoboda, štvornásobný medailista z majstrovstiev sveta, kajakár Josef Dostál, alebo stolný tenistka Iveta Vacenovská, medailistka z Európskych hier v Baku. Školáci budú mať šancu stretnúť sa aj s legendami z Českého klubu olympionikov.

Pre prvých 750 aktívnych škôl sú pripravené športové sety za viac ako 1,5 milióna korún a Tréningové denníky pre žiakov 1. - 4.tried, vďaka ktorým budú môcť najmladší žiaci cvičiť aj mimo ško ly v spojení s obľúbenými postavičkami Štvorlístka a zapojiť do hry aj rodičia. Prebehnú súťaže sa zväzy alebo o vstupenky na zaujímavé športové akcie či ďalšie ceny.


Няма коментари:

Публикуване на коментар